11
Жов
Жов 11, 2018 - 21:28
279 0
Томос для України – відновлення історичної справедливості

Теплі та яскраво-сонячні дні різко змінилися прохолодними осінніми днями. Насолодитися  залишками літа у цьому році можна було до рівнодення. Щороку природа намагається розширити горизонти теплих днів, але, як наголошують учені, пов’язано це з глобальним потеплінням та неконтрольованою людською діяльністю. Важко сперечатися із такими твердженнями, коли все більше і більше природних катаклізмів надовго змінюють спокійний плин життя мільйонів в різних куточках нашої планети. Руйнівні шторми та цунамі, буревії та смерчі стали звичним явищем у житті і допомагає цьому миттєве поширення інформації. В житті планети наступив нестабільний період не тільки на кліматичному фронті, а й у стосунках між країнами та народами.  

Розпад радянської імперії не завершився і триває. Росія намагається повернути втрачені позиції створюючи точки напруги у колишніх республіках. Молдова має Придністров’я, Азербайджан з Вірменією – Нагорний Карабах, Грузія – Осетію, а Україна окупований Крим та війну на Донбасі. Свої точки напруги мають інші колишні республіки і скрізь стирчать російські імперські вуха. Давно втративши потуги колишнього СРСР Росія продовжує шантажувати світ намагаючись повернути колишню імперську могутність. Вона втручається у виборчі процеси і намагається дестабілізувати ситуацію в різних країнах. Мовчазне споглядання світової спільноти дорого обійшлось Грузії та Україні. Невідомо, який результат на виборах Президента очікував США, якби не російський слід.

Триває українська боротьба з російськими найманцями на Донбасі, де наші вояки протистоять постійним провокаціям та намаганням захопити черговий кусок території країни. Російський «воєнторг» постійно поставляє в зону бойових дій все нові та нові озброєння та боєприпаси від яких гинуть, як військові так і мирні мешканці. Дехто з них одурений російською пропагандою настирно кликав «рускій мір» на Донбас. Але накликали вони війну, що триває четвертий рік і кінця поки не видно. Тільки на бігбордах можна запропонувати швидке мирне розв’язання військової агресії Кремля, реалії ж такі – це можливо лише на умовах Москви. Українська влада припинила дію Великого договору з Росією, який давно став анахронізмом в умовах дій Кремля. Не зайве буде зробити ревізію угод підписаних з Росією за багато років і які давно вже не діють, бо не варті навіть паперу на якому написані. Угорщина, що виступає у тональності Москви, намагається максимально зіпсувати стосунки з Україною. Вона постійно провокує її та інші країни, ігноруючи елементарні дипломатичні правила поведінки. Така позиція змусила Європарламент схвалити резолюцію, яка пропонує розглянути запровадження дисциплінарних санкцій проти Угорщини за порушення основних цінностей ЄС. У найгіршому разі, її можуть позбавити права голосу в Раді ЄС.

Дональд Трамп підписав закон з новими американськими санкціями проти Росії за втручання у вибори. Знаходячись під постійним тиском конгресу він намагається проводити жорстку політику, незважаючи на бажання загравати з Путіним. Його ніщо не зупиняє і своєю брехнею і діями він продовжує дестабілізувати світовий порядок. Чергова брехня про ракету для Буку з якої був збитий маланійський «Боїнг» стала черговим викликом здоровому глузду. В цій історії все вже зрозуміло, але російські маніпулятори продовжують плодити все нові фейки для свого виправдання. У  Сірії, знову незаладилось, комплексом ЗРК С-200, який збив Іл-20 збройних сил Росії поблизу міста Латакія, керували російські військові чи найманці. Асад тому й   не вибачився у телеграмі, а крайніх пропагандисти почала шукати в Ізраїлі. Звинувачуючи всіх у смерті своїх військових лиш не власну недбалість та неорганізованість, бо чомусь не спрацювала система розпізнавання “Свій – чужий”.

 В протистоянні в Азовському морі Росія використовує прогалини законодавства і слабку присутність  військових України у цьому регіоні. Тому українські військові зробили хід конем і посилюють тут свою присутність. Вони завели додаткові кораблі  і розвертають базу у Бердянську. Кремль поки нервово мовчить, бо присутність військових змусить змінити його поведінку. Не зайвими будуть обіцяні американцями броньовані катери, бо після братнього поділу Чорноморського флоту Україна залишилась на бобах, а в 2014 «братушки» віджали те що будувалося в роки незалежності. Не зайвою буде і підтримка партнерів у Чорному морі, що так дратує Москву.

Верховна Рада затвердила новий склад ЦВК знявши всі маніпуляції, що довгий час використовувались політикам різних політичних сил, дала старт президентській виборчій компанії, хоча деякі кандидати вже давно загнуздали цього коника і скачуть по електоральних полях намагаючись максимально підвищити свій рейтинг. Проросійські політичні сили у цей виборчий цикл будуть намагатися взяти реванш і реальні труднощі військового періоду будуть цьому сприяти. Популізм та мало реальні обіцянки стануть основою для нарощування популярності, тож українців очікує непростий вибір. 

Найближчим часом ми станемо свідками історичної події. Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що, з одного боку, Україна має право отримати статус автокефалії, а з іншого, Вселенський патріархат має виключне право надавати автокефалію і надавав її всім новим православним церквам, починаючи з Російської в 16-му столітті. Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що після отримання автокефалії Українською церквою, а це може статися вже в жовтні, Московський патріархат скоротиться наполовину.

Народний Рух послідовно підтримував незалежність Української православної церкви від московських впливів ще до здобуття Україною самостійності. Після ІІ з’їзду НРУ його делегати не пускали Алексія ІІ до святої Софії з вигуками «Геть московського попа». Рух завжди наголошував на приналежності УПЦ  до Московського патріархату і вів роз’яснювальну роботу серед українців. І лише на четвертому році російсько-української війни цей вплив може бути  припинений. Майбутні виборчі перегони не мають зруйнувати ці досягнення та має спрацювати загально українська мудрість та розважливість, щоб не допустити реваншу проросійських сил в Україні.

Сподобалася стаття? Поділися зараз!

Миколаївщина Народний Рух України
Миколаївщина Народний Рух України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *